Fra den dybeste kælder i Bourgogne til den ø𝘃𝗲𝗿𝘀𝘁𝗲 𝗵𝘆𝗹𝗱𝗲 i Aarhus.
To gange om året inviterer vi 𝗰𝗼𝗻𝗻𝗮𝗶𝘀𝘀𝗲𝘂𝗿𝘀, erhvervsfolk og udvalgte restauranter på 𝗵𝗶𝗴𝗵-𝗲𝗻𝗱 𝘃𝗶𝗻𝘀𝗺𝗮𝗴𝗻𝗶𝗻𝗴 🍷, og i begyndelsen af november havde vi den store fornøjelse at have besøg af manden bag vinhuset René Lequin-Colin, Francois Lequin.
Lige derfra, hvor 𝗦𝗮𝗻𝘁𝗲𝗻𝗮𝘆 bliver til 𝗖𝗵𝗮𝘀𝘀𝗮𝗴𝗻𝗲-𝗠𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝗰𝗵𝗲𝘁, trådte Francois ind på den øverste hylde i Aarhus:
På det altid givende og fremragende Gastromé indviede han 65 engagerede connaisseurs og erhvervsfolk i sine tanker, 𝗶𝗱𝗲𝗲𝗿 og 𝗳𝗶𝗹𝗼𝘀𝗼𝗳𝗶𝗲𝗿. Han åbnede helt op for den geniale enkelthed bag, hvordan hans vine bliver til. “Simplicity is the beauty of it all” (især når man har så fantastisk et Terroir!).
Vi lagde – naturligvis – ud med Champagne🥂🍾. Det var den forførende 2014 Blanc de Blancs fra Fernand Lemaire, med bobler så små og fine, at de skal måles med en skydelære – prøv selv 😆
Herefter smagte vi 10 𝘀𝗺𝘂𝗸𝗸𝗲 𝗕𝗼𝘂𝗿𝗴𝗼𝗴𝗻𝗲𝗿 fra René Lequin-Colin.
Det er svært at vælge, når valget står mellem Francois’ værker, men jeg vil alligevel fremhæve disse to:
𝟮𝟬𝟮𝟮 𝗥𝗲𝘁𝗼𝘂𝗿 𝗔𝘂𝘅 𝗥𝗮𝗰𝗶𝗻𝗲𝘀, 𝗕𝗼𝘂𝗿𝗴𝗼𝗴𝗻𝗲 𝗖𝗵𝗮𝗿𝗱𝗼𝗻𝗻𝗮𝘆:
Den overleverer simpelthen. Mere end én gang har jeg hørt sætningen: ‘Denne giver mig minder og tanker i retning af Meursault …’.
Allerede lige når vinen kommer i glasset, fornemmer man, at man har fat i noget godt. Den kommer medium hurtigt op ad glasset og møder dig med en blanding af 𝗰𝗵𝗮𝗿𝗺𝗲𝗿𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗸æ𝗹𝗲𝗻 𝗳𝗿𝘂𝗴𝘁, let fedme, og alligevel lidt tilbageholdenhed, som om den vil pirre og tease dig med forventningen om mere. Samtidig er den underbygget af strukturen og syren, der giver krop og skelet til vinen og holder den ren og rank. Efter 20-30 minutter i glasset åbnes der op for flere lag, hvor smør, vanilje, melon og creme får mere plads.
𝟮𝟬𝟮𝟮 𝗖𝗵𝗮𝘀𝘀𝗮𝗴𝗻𝗲-𝗠𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝗰𝗵𝗲𝘁 𝟭’𝗲𝗿 𝗖𝘂 𝗟𝗲𝘀 𝗩𝗲𝗿𝗴𝗲𝗿𝘀:
Den mest ekspressive og umiddelbare af Francois’ tre 1’er Cru’er. 𝗗𝗲𝗻 𝘃𝗶𝗹 𝗱𝗶𝗴 𝗱𝗲𝘁 𝗴𝗼𝗱𝘁 med det samme. Den viser hurtigt mange af sine smukke former, samtidig med at nerven og bundtrækket ligger et par niveauer over Racines, og det mærkes tydeligt, hvordan der ligger flere og dybere lag. Temperaturen og tilgang af ilt i glasset åbner kælderen op: Smør, honning, creme og også anis/fennikel viser sig nu. Lader du glasset stå i 40-60 minutter, vil 𝗳𝗲𝗻𝗻𝗶𝗸𝗲𝗹 blive tydeligere og gå i retning af bronzefennikel, og selv når vinen bliver varm, vil mineralet og saltet stå vagt om 𝗯𝗮𝗹𝗮𝗻𝗰𝗲𝗻, så fedmen ikke får lov til at dominere munden.
Efter smagningen serverede Gastromé⭐ en tre retters frokost på et niveau, der intet lod tilbage at ønske. Og jeg stod tilbage med stor taknemmelighed 🙏🏻
Tak til alle, der bidrog til at gøre det til en særlig smagning👏🏻, tak til William og Søren, tak til Gastromé og 𝗵𝗲𝗹𝗲 𝘁𝗲𝗮𝗺𝗲𝘁 og tak alle deltagerne.
Cappa Vin
- Kærlighed til drue🍇, jord🌍 og natur 🌱