Sådan var tilgangen til Aligoté-druen, da jeg for snart en menneskealder siden gik i tjenerlærer på det smukke, gamle majestætiske hotel i Smilets by, Hotel Royal. Jeg husker min overtjener Mortens kommentar: “𝗗𝗲𝘁 𝗲𝗿 𝗻𝗼𝗴𝗲𝘁 𝘁𝘆𝗻𝗱𝘁 𝗽𝗶𝘀, 𝗱𝗲𝘁 𝗲𝗿 𝗶𝗸𝗸𝗲 𝗻𝗼𝗴𝗲𝘁, 𝘃𝗶 𝘀𝗸𝗮𝗹 𝗯𝗲𝘀𝗸æ𝗳𝘁𝗶𝗴𝗲 𝗼𝘀 𝗺𝗲𝗱!”
Det var tilbage i midt-90’erne, så gammel er jeg nemlig (ja ja, jeg ved det, man kan næsten ikke se det 😆)
Dengang blev der lavet mere 𝗔𝗹𝗶𝗴𝗼𝘁𝗲́ end i dag, men også af en kvalitet, der havde rigtig meget tilbage at ønske på - netop - kvaliteten. Måske ikke uden grund, at det er Aligoté, der er hovedingrediens i Kir, hvor den blandes med den søde solbærlikør.
Siden er mange hektarer Aligoté blev klippet og beplantet med Chardonnay, der frembringer Bourgogne-vine, som bonden kan få en højere pris for.
Men - for der er et men: I dag er der kommet en lille understrøm af 𝗸𝘃𝗮𝗹𝗶𝘁𝗲𝘁𝘀𝗯𝗲𝘃𝗶𝗱𝘀𝘁𝗲 𝗯ø𝗻𝗱𝗲𝗿, som vil den udskældte drue det godt, og hvis den håndteres rigtig og laves godt, så frembringer den fremragende vin - endda til små penge, i en verden hvor Bourgogne er blevet bekostelig.💶
Denne fornyede interesse skyldes muligvis flere faktorer, herunder klimaforandringer, der har gjort det muligt for Aligoté at modne bedre, samt en stigende efterspørgsel og 𝗻ø𝗿𝗱𝗲𝗿𝗶 i sommelier-kredse efter andre, unikke, lokale druesorter🤷🏻
Sådan en Aligoté laver René Lequin-Colin. Druerne er vokset lige på kanten af 𝗣𝘂𝗹𝗶𝗴𝗻𝘆-𝗠𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝗰𝗵𝗲𝘁, stokkene er 70 år gamle, hektar-udbyttet er lavt, og der laves kun 3-6.000 flasker om året.
Alt er håndteret af den gode Francois Lequin - ham, der ‘ikke rigtigt gør noget’, men ‘lader vinen lave sig selv’. Og det har han ladet den gøre godt.
𝗗𝗲𝘁 𝗲𝗿 𝗳𝗮𝗸𝘁𝗶𝘀𝗸 𝗲𝗻 𝘁𝗼-𝗶-𝗲𝗻𝗲𝗿
Vinen smager skønt, når den er ung: Du får både styrke, nerve, god mineral, en lidt olieret fornemmelse, citrus, kvæde, kalk, let urtet kant, muskel💪🏻, let bitterhed og flot præcision😚
𝗠𝗲𝗲𝗲𝗲𝗲𝗻
(Og nu tror du måske, jeg har drukket et glas vin🍷 for meget til morgenkaffen …)
Har du disciplin og rygrad, så får du en stor belønning. Lad vinen ligge vandret i kælderen til cirka fire år fra høståret, så ændrer den sig fuldstændigt. Som en sommerfugl, der kravler ud ad sin puppe, folder den sine smukke vinger ud, og vinen ligner en stor Bourgogne Chardonnay - ja, jeg tør næsten ikke skrive det - måske en Chassagne eller Meursault, men til en fjerdedel af prisen. Køb 12 eller 24 lige HER og lad dem ligge, og dit fremtidige jeg vil takke dit nuværende jeg🙏
Cappa Vin
- Kærlighed til drue 🍇, jord🌍 og natur 🌱