𝗨𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝘀𝗸 𝘃𝗶𝗻𝘀𝗺𝗮𝗴𝗻𝗶𝗻𝗴

𝗨𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝘀𝗸 𝘃𝗶𝗻𝘀𝗺𝗮𝗴𝗻𝗶𝗻𝗴

15, Sep 2025

Og en hemmelig opskrift 🤫

I sidste uge var Cappa Vin hyret til at lave en terroir-smagning for Risskov Erhvervsforening.

Samtidig havde erhvervsforeningen entreret med Morten Messerschmidt som med-smager. Morten var ikke hidkaldt for at tale politik, men pga. af hans mangeårige kærlighed til og erfaring med franske vine, ikke mindst Bourgogne. 

 Opdraget var 𝘁𝗲𝗿𝗿𝗼𝗶𝗿-𝘀𝗺𝗮𝗴𝗻𝗶𝗻𝗴, eller mark mod mark, og her er Bourgogne det oplagte valg. Ikke mindst vinene fra vinhuset René Lequin-Colin. Francois Lequin bruger nemlig samme ’opskrift’ på alle sine vine, og hvis du går med en lille vinmager i maven, så er det ikke så svært at lave stor vin (ifølge Francois).

Her får du helt kvit og frit hans opskrift: ’You just squeeze the grapes, put the juice in the barrel, at some point it starts fermenting by itself. You wait 12 months, and the wine is ready.’

 Det er rent faktisk måden, Francois beskriver processen på. Der er nok lidt mere til det (!), men samtidig er det også et billede på Francois’ stoiske ro og rene tilgang til det at lave vin, med stræben og higen mod det bedst mulige resultat og med så lidt påvirkning som muligt.

Nå ja, og så skal du også lige bruge nogle af de bedste parceller i Bourgogne. 🍷

 Tilbage til terroir-smagningen. 𝗧𝗶𝗹𝗴𝗶𝘃 𝗺𝗶𝗴 at jeg gik ud ad en tangent 🙏🏻

Vi smagte en stribe skønne Bourgogne fra Francois’ hånd, hvor vi smager forskellen på jorden, som druen er vokset i eller - mere præcist - resultatet af det.

Vinene var parret to og to, hvor de sætvist var ’ens’. På den måde at forstå, at de var lavet på samme druer fra den samme mand, på den samme måde (opskrift), med det samme udstyr, i samme årgang og samme mængde fad – med andre ord ens. Hvor eneste forskel er voksestedet = Terroir.

Alle deltagerne i smagningen, både den trænede og den utrænede kunne både dufte og smage forskel på vinene og dermed på terroiret.

 Vi smagte blandt andet forskel på:

2022 Chassagne-Montrachet 1’er Cru Les Vergers, René Lequin-Colin
https://cappa.dk/products/chassagne-montrachet-1er-cru-les-vergers-rene-lequin-colin-bourgogne-frankrig-2022
Og
2022 Chassagne-Montrachet 1’er Cru Morgeot, René Lequin-Colin
https://cappa.dk/products/chassagne-montrachet-1er-cru-morgeot-rene-lequin-colin-bourgogne-frankrig-2022
𝗩𝗲𝗿𝗴𝗲𝗿𝘀 var mere åben, ligefrem, imødekommende og viste sig gerne frem, hvor 𝗠𝗼𝗿𝗴𝗲𝗼𝘁 var mere stringent, rank og saltet.

Behøver jeg at sige at vi naturligvis startede med Champagne, den smukke 2016 Blanc Blancs, 1’er Cru fra Fernand Lemaire. https://cappa.dk/blogs/vinhuse/fernand-lemaire-champagne 

Chardonnay er muligvis den drue, der afspejler terroiret aller bedst og kaldes derfor også for ‘𝘃𝗶𝗻𝗺𝗮𝗴𝗲𝗿𝗲𝗻𝘀 𝗵𝘃𝗶𝗱𝗲 𝗹æ𝗿𝗿𝗲𝗱’.

Bourgogne er inddelt i et kludetæppe af tusinder små parceller, nogle af dem ikke meget større end en villagrund, med forskelligt terroir. Terroir er Bourgognes sjæl.

Vil du også have en terroir-smagning til dine kollegaer, kunder, vinklub, venner eller naboer, så læs mere her: https://cappa.dk/blogs/events/vinsmagning-ved-dig

Cappa
- kærlighed til drue 🍇, jord 🌍og natur 🌱