Fernand Lemaire, Champagne, 1'er Cru Hauvilliers

Fernand Lemaire, Champagne, 1'er Cru Hauvilliers

Fernand Lemaire, Hauvilliers, Grande vallée de la Marne

Fernand Lemaire blev grundlagt i 1903, og i dag drives huset af 4. generation, Hélène og Benoit Lemaira. Lemaire ligger i landsbyen Hauvilliers, hvor også Dom Perignon har til huse, mellem Reims og Epernay, kun 200m fra Abbaye Saint-Pierre hvor den berømte munk i dag ligger begravet.

Huset laver kun vine fra deres egne 7 hektar marker, som alle har 1’er Cru status. Som noget helt unikt og usædvanligt laver Lemaire udelukkende vine på druer fra en årgang! Det vil sige at der IKKE blandes druer fra flere årgange i samme vin, som ellers er den helt normale praksis i hele Champagne. Når druer fra mange årgange blandes i den samme vin betyder det at noget af det som giver kvalitetsvin sjæl, at den vind, det vejr og den sol druerne er barn af ikke bliver fastholdt i vinen. Denne filosofi med kun at bruge druer fra én høst gælder alle Lemairs vine, og ikke kun deres Vintage champagne. Vinene får lov til at hvile betydeligt længere på bærmen før de degorgeres, end de 15mdr loven foreskriver: Lemairs vine ligger mellem 2 år og op til 9år før degorgering.

Den kvindelige vinmager Hélène Lemaire formår at holde et rent, præcist, læskende og elegant snit i alle sine Champagner, der er ingen kvabsede unoder – blot ren frugt, saft, syre og glæde. Det feminine touch fornemmes tydeligt i vinene. Kvaliteten er høj, renheden er stor og dossagen er lav og ligger på mellem 3 og 7 gram. Hélènes vine er elegante, saftige, elegante, forførende – til tider svævende, og enormt præcise, og man skal kæmpe hårdt for ikke at lade smilet brede sig når man smager hendes vine. Det hele er håndværk og kvalitet, ingen masseproduktion, kun 50.000 flasker (halvtreds!) slipper gennem nåleøjet om året, fra de 24 små plots rundt om byen Hauvilliers. Lemairs primære drue er Chardonnay med Pinot Noir og Pinot Meunier på anden og tredje pladsen.

Presningen af druerne foregår stadig i den gamle COQUARD træpresse fra 1960, hvor hver af de 24 plots presses hver for sig, og hvor presningen kan foregå stille, skånsomt og forsigtigt over 4 timer for at undgå uønskede bitterstoffer fra stilke og kerner. Jordbunden er primært kalksten hvilket giver friskhed og elegance til vinene, nogle af de 24 plots indeholder også ler og kalk, som giver mere fedme og afrundede vine.

Fernand Lemaire er certificeret HVE (High Environmental Value), og bruger ikke kemikalier til at bekæmpe ukrudt.