Ingrid Groiss, Weinviertel, Østrig

Ingrid Groiss, Weinviertel, Østrig

Passioneret, emotionel og determineret.

Sådan beskriver Ingrid Groiss sig selv, og man kan med rette tilføje “elegance” og “personlighed” om både hende og hendes vine.

40 km nordvest for Wien ligger den lille landsby Breitenwaide, og på Tullner Strasse ligger en vingård. Her laver Ingrid Groiss sin magi.

Det er en lille vingård. Elleve forskellige vine og kun ca. 80.000 flasker om året. Alle 80.000 med elegance, præcision og personlighed. Hendes vine er tro mod drue, region og terroir. De er ’ægte’, præcise, ærlige og ekstremt karakterfulde, samtidig med at de er elegante og ranke. Ingrids evne til at indfange sjælen af druen og land er misundelsesværdig.

Men hun får hjælp af naturen. Ingrids overbevisning er, at god balanceret vin skabes i marken af et samspil af terroir, sund og vital jord og økologisk behandling af jorden.

Det er ikke kun Ingrids vine, der har nerve og en charmerende karakter. Mens hun læste til ønolog på universitetet, hjalp hun sin far hjemme i vineriet. Hun havde mange nye tanker og ideer om, hvordan vinene skulle laves.
Én af disse var at lade vinene ligge sur lie på de døde gærceller - en proces, der giver mere krop og fedme til vinen.

En dag, da hun kom hjem fra universitetet, havde hendes far racked vinene (taget dem af gæren). Det huede ikke Ingrid, der gav faren besked om, at de ikke begge kunne lave vin: “Enten gør du, eller også gør jeg!”

Faderen var ejer af vingården og holdt på, at det var ham, der skulle være vinmager. Så Ingrid lånte en hektar vinmark af sin bedstemor og meddelte faren, at til næste år lavede de hver deres vin, som de ville. En fælles blindsmagning af de færdige vine skulle afgøre, hvem der fremover skulle være vinmager.

Og i dag er det Ingrid, der er vinmager!

 Alle Ingrid Groiss’ vine er certificeret økologiske.