โSmagen er det vigtigsteโ, hรธrer jeg ofte. Men er det nu ogsรฅ ๐ธ๐๐ป smagen, der tรฆller? ๐คท๐ผ
ย
Bare det var, det ville vรฆre meget lettere!
ย
Men utallige faktorer spiller ind pรฅ vores oplevelse af vin, for eksempel:
ย
- Hvor drikkes vinen?
- Hvem drikkes den med?
- Hvad er konteksten?
- Hvordan ser etiketten ud?
- Flaskens form?
- Prisen?
- og meget andet
ย
Det vil sige faktorer, der ikke har noget ๐ฑ๐ถ๐ฟ๐ฒ๐ธ๐๐ฒ med smagen at gรธre.
ย
Hvor drikkes vinen, hvad er situationen, hvad er stemningen?
Her tรฆnker jeg pรฅ det, jeg kalder ๐ฅ๐ฒ๐๐๐ถ๐ป๐ฎ-๐๐๐ป๐ฑ๐ฟ๐ผ๐บ๐ฒ๐. Jeg har ikke tal pรฅ, hvor mange gange jeg har hรธrt fรธlgende:
ย
โJeg kรธbte en flaske Retsina i Grรฆkenland, og den smagte skรธnt! Jeg tog en flaske med hjem, men fรธj hvor smager det egentlig dรฅrligt!โ ๐ญ
ย
๐๐๐๐ผ๐ฟ๐ถ๐๐ฒ๐๐ฒ๐ฟ kan ogsรฅ pรฅvirke smagen. For eksempel hvis bekendte, du ser op til, eller bredt anerkendte autoriteter synes, at vinen er vidunderlig, kan du (๐๐ฏ๐ฒ๐๐ถ๐ฑ๐๐) blive pรฅvirket til OGSร
at kunne lide vinen, eller det modsatte.
ย
๐ฅ๐ฒ๐น๐ฎ๐๐ถ๐ผ๐ป๐ฒ๐ป๐ซ er ogsรฅ vigtig. Derfor tog vi fire dage ud af kalenderen og tog en tur til Frankrig for at besรธge tre af vores producenter Fernand Lemaire (Champagne), Masson-Blondelet (Sancerre & Pouilly-Fumรฉ) og Renรฉ Lequin-Colin (Bourgogne).
ย
Mรฅlet var at styrke relationen, forstรฅ dem bedre, forstรฅ hvad der driver dem, hvad de gรธr, og hvordan de gรธr det.
ย
Det er umuligt at trรฆkke sig selv helt ud af ligningen, men vi gรธr, hvad vi kan for smage sรฅ neutralt som muligt. Og jeg mรฅ sige, udover at de alle er gode og ๐๐ธรธ๐ป๐ป๐ฒ ๐บ๐ฒ๐ป๐ป๐ฒ๐๐ธ๐ฒ๐ฟ, sรฅ laver de fantastiske vine โฆ ogsรฅ nรฅr de drikkes en regnvejrs-tirsdag i Danmark!
ย
Deres vine lever alle op til vores definition af vin med sjรฆl:
ย
๐ถ๐๐๐๐ ๐๐๐ โ๐รฆ๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐ ๐๐๐ รฆ๐๐๐๐๐ ๐๐ ๐๐๐๐ ๐ฃ๐๐๐ ๐ ๐๐๐๐๐๐๐. ๐๐๐๐, ๐๐๐ ๐ ๐ก๐ฬ๐ ๐๐๐๐๐ก ๐ ๐๐๐๐๐ ๐ข๐๐ก๐๐ฆ๐, ๐๐ โ๐ฃ๐๐ ๐๐๐ข๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐ก๐๐๐๐ ๐ก๐๐๐ ๐ ๐ก๐ฬ๐ ๐ก๐ฆ๐๐๐๐๐๐ก ๐๐๐๐. ๐ป๐ฃ๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐โ๐๐ ๐๐ ๐๐๐ ๐กโ๐๐๐๐ก ๐ ๐ ๐๐๐๐๐, ๐๐ โ๐ฃ๐๐ ๐๐๐ ๐๐๐ ๐ ๐๐๐๐ ๐ฃ๐๐๐๐๐ก๐ ๐๐ฬ๐ฃ๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐ ๐๐๐ข๐๐๐ ๐ฃรฆ๐๐ ๐ก๐๐๐ก๐๐๐๐๐๐ ๐๐. ๐ท๐๐ก ๐๐ ๐๐๐ ๐๐ ๐ฃ๐๐ ๐๐๐ ๐ ๐รฆ๐.
ย
Det er ๐ฎ๐น๐ฑ๐ฟ๐ถ๐ด kun smagen! Bare det var, sรฅ kunne vi tage mere for vore vine.
ย
Lรฆs mere om de tre vinhuse her:
- Fernand Lemaire https://cappa.dk/blogs/vinhuse/fernand-lemaire-champagneย
- Masson-Blondelet https://cappa.dk/blogs/vinhuse/masson-blondelet-sancerre-pouilly-fume-loire-frankrigย
- Renรฉ Lequin-Colin https://cappa.dk/blogs/vinhuse/lequinย
ย
Cappa Vin
- Kรฆrlighed til drue ๐, jord๐ og natur๐ฑ
ย